17 lipca 2016

Żabie udka w sosie z białego wina, cebuli i soku cytrynowego

Żabie udka.. Potrawa dość kontrowersyjna, wywołująca u ludzi obrzydzenie. My odważyliśmy się i przygotowaliśmy je. Mięso smakuje jak kurczak z posmakiem krewetki, warto przełamać niechęć i spróbować! Za 500 g żabich udek zapłacimy w almie 30 zł. 

Polecamy udka w sosie z białego wina, cebuli i soku cytrynowego. Przepis poniżej ;)


 
Żabie udka:
  • 12 żabich udek 
  • 1 litr wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 plastrów cytryny
Sos :
  • 60 g masła
  • pół szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej z rejonu bordeaux)
  • 20 g mąki pszennej
  • 6 cebulek szalotek
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • żółtko 
  • szklanka wody
Wodę zagotuj z mlekiem i plastrami cytryny po czym dodaj żabie udka i gotuj je na bardzo niskim ogniu przez 15-20 minut. Żaby osusz i odłóż. Z 20 g mąki i 20 g masła zrób zasmażkę, po czym dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Do wody włóż obraną szalotkę i gotuj przez 15 minut. Dodaj sok z cytryny, resztę masła i żółtko po czym zamieszaj. Do sosu dodaj żabie udka i gotuj przez 5 minut.
Podawaj z rukolą i pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz