17 lipca 2016

Szparagi w sosie holenderskim

Klasyka kuchni francuskiej, szparagi w sosie holenderskim. Proste i smaczne!



Zdrewniałą dolną cześć szparagów odcinany, podobnie jak "łuski". Wodę gotujemy aż zawrze wraz ze szczyptą soli. Szparagi stawiany w pionie w dużym garnku tak by wystawały ich główki. Gotujemy nie dłużej niż 3 minuty po czym przekładamy je do misy z lodowatą wodą by nie straciły koloru.

Sos holenderski:
  • 1/2 masła 
  • 3 żółtka 
  • Łyżka soku z cytryny 
  • Szczypta białego pieprzu
Masło klarujemy na słabym gazie. Odstawiamy by odrobine ostygło. Żółtka ucieramy rózgą w metalowej misie, aż nabiorą cytrynowego koloru po czym ustawiany misę na garnku z wrzącą wodę i cały czas mieszamy do czasu gdy zawiesina będzie przylegała do rózgi, dodajemy sok z cytryny. Zdejmujemy z gazu, dodajemy masło łyżka po łyżce (należy zrobić to powoli, inaczej sos się zważy) na koniec doprawiamy odrobiną białego pieprzu. Podajemy ze szparagami, pozostały sos świetnie będzie komponował się także z jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz