Klasyka kuchni francuskiej, szparagi w sosie holenderskim. Proste i smaczne!
Zdrewniałą dolną cześć szparagów odcinany, podobnie jak "łuski". Wodę
gotujemy aż zawrze wraz ze szczyptą soli. Szparagi stawiany w pionie w
dużym garnku tak by wystawały ich główki. Gotujemy nie dłużej niż 3
minuty po czym przekładamy je do misy z lodowatą wodą by nie straciły
koloru.
Sos holenderski:
- 1/2 masła
- 3 żółtka
- Łyżka soku z cytryny
- Szczypta białego pieprzu
Masło klarujemy na słabym gazie. Odstawiamy by odrobine ostygło. Żółtka
ucieramy rózgą w metalowej misie, aż nabiorą cytrynowego koloru po czym
ustawiany misę na garnku z wrzącą wodę i cały czas mieszamy do czasu
gdy zawiesina będzie przylegała do rózgi, dodajemy sok z cytryny.
Zdejmujemy z gazu, dodajemy masło łyżka po łyżce (należy zrobić to
powoli, inaczej sos się zważy) na koniec doprawiamy odrobiną białego
pieprzu. Podajemy ze szparagami, pozostały sos świetnie będzie
komponował się także z jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz