Powoli zaczyna się sezon na truskawki! Stąd nasza propozycja na przepyszne ciasto piankę z truskawkami i galaretką.
Do jego wykonania potrzebujemy:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej typ 450
- 80 g mąki ziemniaczanej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 130 g cukru
- Łyżka wody
Kiedy łapki miksera zaczną tworzyć ślady w masie, dosypujemy po łyżce cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy pod koniec mieszania dodając łyżkę wody.
Masę przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Biszkopt sprawdzamy wykałaczką. Ciasto jest gotowe gdy masa nie pozostaje na wykałaczce.
Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Masa:
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki dowolnego smaku
- 500ml wody
- 500g truskawek
Kremówkę ubijamy w metalowej misce, przed ubijaniem śmietana musi być dobrze schłodzona. Warto włożyć do zamrażarki miskę w ktorej będziemy ubijać i ubijaczki, by mieć pewność że śmietana zgęstnieje.
Kiedy galaretka zaczyna powoli tężeć wlewamy ją powoli partiami do bitej śmietany po czym mieszamy na wolnych obrotach.
Spód tortownicy wykładamy owocami, u nas truskawki. Wlewamy masę piankową. Przykryte ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Górna warstwa:
- 1 galaretka
- 500 ml wody
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz