17 lipca 2016

CIASTO PIANKA Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Powoli zaczyna się sezon na truskawki! Stąd nasza propozycja na przepyszne ciasto piankę z truskawkami i galaretką. 


 
Do jego wykonania potrzebujemy: 

Biszkopt:
  • 4 jajka 
  • 80 g mąki pszennej typ 450
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli 
  • 130 g cukru 
  • Łyżka wody
Żółtka oddzielamy od białek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę, pamietajmy, że białka należy ubijać w odtłuszczonej metalowej misie uważając by do białek nie dostała się nawet odrobina żółtka.
Kiedy łapki miksera zaczną tworzyć ślady w masie, dosypujemy po łyżce cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy pod koniec mieszania dodając łyżkę wody.
Masę przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Biszkopt sprawdzamy wykałaczką. Ciasto jest gotowe gdy masa nie pozostaje na wykałaczce.
Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

Masa:
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki dowolnego smaku 
  • 500ml wody
  • 500g truskawek
Gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej dwie galaretki, pozostawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy w metalowej misce, przed ubijaniem śmietana musi być dobrze schłodzona. Warto włożyć do zamrażarki miskę w ktorej będziemy ubijać i ubijaczki, by mieć pewność że śmietana zgęstnieje.
Kiedy galaretka zaczyna powoli tężeć wlewamy ją powoli partiami do bitej śmietany po czym mieszamy na wolnych obrotach.
Spód tortownicy wykładamy owocami, u nas truskawki. Wlewamy masę piankową. Przykryte ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Górna warstwa:

  • 1 galaretka
  • 500 ml wody
Gdy ciasto zastygnie przygotowujemy koleją galaretkę na górną warstwę według instrukcji na opakowaniu. Po wystygnięciu wylewany na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz