17 lipca 2016

Pomidory faszerowane

Jedna z naszych ulubionych form pomidorów - czyli pomidor faszerowany serem mozzarella, sosem pomidorowym, bazylią i makaronem! Macie jakieś ciekawe pomysły na wykorzystanie pomidora? 


  • 6 pomidorów 
  • Makaron muszelki
  • Mozzarella 
  • Bazylia 
  • Oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • Kapary
Z pomidorów wykrawamy pulpę, przekładamy ją do blendera i miksujemy wraz z listkami bazylii, kaparami, pieprzem i solą. Nadmiar wody odparowujemy, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy go do sosu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na dno wydrążonego pomidora wkładamy kawałek mozzarelli, następnie sos z makaronem i przykrywamy wierzchnią warstwą pomidora.
Pieczemy przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz