13 kwietnia 2016

Kołduny litewskie z baraniną

Przepis pochodzi od prababci pochodzącej z kresów, został minimalnie zmodyfikowany.

Farsz
  • 300 g polędwicy baraniej
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 100 g łoju baraniego
  • Łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 ml bulionu wołowego [ew. z kostki]
  • Pieprz
  • Sól

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cieplej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju

Baraninę i wołowinę mielimy w maszynce do mięsa, łój drobno siekamy. Dodajemy łyżkę majeranku, drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem a następnie wlewamy  bulion i wyrabiamy na jednolitą masę.
Odstawiamy na 20 minut do lodówki po czym wyrabiamy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy stopniowo wodę, wbijamy 2 żółtka, wlewamy dwie łyżki oleju i wyrabiamy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 20 minut by odpoczęło. Po tym czasie powinno być elastyczne i łatwe w rozwałkowaniu.

Ciasto dzielimy na 4 kulki. Na stolnicy rozwałkowujemy pierwszą na cienki placek i kieliszkiem do wódki wycinany kółka. Nakładany farsz łyżeczką bądź palcami po czym zlepiamy brzegi i rogi uzyskanych pierożków by powstał kształt uszka.

Kołduny gotujemy w rosole po czym możemy podać je na sklarowanym maśle z majerankiem i pieprzem bądź w bulionie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz