Idealny obiad na niedzielę, ładnie się prezentuje, smakuje wybornie i jest szybki w przygotowaniu!
Potrzebujemy:
- Pierś z kaczki - 2 sztuki
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- 150 ml czerwonego wina
- Szklankę leśnych owoców
- Tłuszcz z pieczenia kaczki
- Łyżeczkę przyprawy do piernika
Piersi myjemy następnie suszymy papierowym ręcznikiem, solimy i
pieprzymy a następnie nacinamy w kratkę. Obsmażamy z każdej strony 4
minuty zaczynając od strony ze skórą. W międzyczasie rozgrzewamy
piekarnik do 180 stopni i pieczemy pierś przez 12 minut (średnio
wysmażona) lub 15 minut (wysmażona).
W rondelku podgrzewamy wino,
dodajemy owoce, przyprawę do piernika i mieszamy, aż do zgęstnienia.
Kaczkę kroimy na plastry i polewamy sosem. Możemy podawać z ziemniakami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz