17 lipca 2016

Pierś z kaczki w sosie z owoców leśnych

Idealny obiad na niedzielę, ładnie się prezentuje, smakuje wybornie i jest szybki w przygotowaniu! 



Potrzebujemy:
  • Pierś z kaczki - 2 sztuki 
  • 2 łyżki oleju 
  • Sól
  • Pieprz
  • 150 ml czerwonego wina 
  • Szklankę leśnych owoców 
  • Tłuszcz z pieczenia kaczki 
  • Łyżeczkę przyprawy do piernika
Piersi myjemy następnie suszymy papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy a następnie nacinamy w kratkę. Obsmażamy z każdej strony 4 minuty zaczynając od strony ze skórą. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pierś przez 12 minut (średnio wysmażona) lub 15 minut (wysmażona).
W rondelku podgrzewamy wino, dodajemy owoce, przyprawę do piernika i mieszamy, aż do zgęstnienia. Kaczkę kroimy na plastry i polewamy sosem. Możemy podawać z ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz