17 lipca 2016

Tarta z gruszkami

Pora na kolejny francuski klasyk - przepyszną tartę z gruszkami.




Ciasto kruche:
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • łyżka wody
  • Łyżka cukru pudru

Ciasto zagniatamy z podanych składników na koniec dodając żółtko i łyżkę wody. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, następnie przenosimy na wysmarowaną masłem tortownicę.
Tortownice z ciastem przykrywamy papierem do pieczenia po czym wsypujemy groch by obciążył ciasto i wkładamy na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wysypujemy groch i podpiekamy jeszcze około 5 minut.

Wierzch:
  • 1 kg gruszek
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
Gruszki obieramy, kroimy na 4. Następnie wykładamy na ciasto. Z reszty składników tworzymy sos, który przelewamy na ciasto.
Całość pieczemy w piekarniku około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz