Pora na kolejny francuski klasyk - przepyszną tartę z gruszkami.
Ciasto kruche:
- 150 g masła
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- łyżka wody
- Łyżka cukru pudru
Ciasto zagniatamy z podanych składników na koniec dodając żółtko i łyżkę wody. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, następnie przenosimy na wysmarowaną masłem tortownicę.
Tortownice z ciastem przykrywamy papierem do pieczenia po czym wsypujemy groch by obciążył ciasto i wkładamy na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wysypujemy groch i podpiekamy jeszcze około 5 minut.
Wierzch:
Całość pieczemy w piekarniku około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, następnie przenosimy na wysmarowaną masłem tortownicę.
Tortownice z ciastem przykrywamy papierem do pieczenia po czym wsypujemy groch by obciążył ciasto i wkładamy na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wysypujemy groch i podpiekamy jeszcze około 5 minut.
Wierzch:
- 1 kg gruszek
- 170 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
Całość pieczemy w piekarniku około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz