17 lipca 2016

Tarta cytrynowa

Tart cytrynowa, idealna na wiosnę i lato! 






 Kruche ciasto: 

  • 360 g mąki tortowej
  • 200 gram masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody. 

Ciasto zagniatamy na jednolitą masę i na godzinę do lodówki.

Lemon curd:

  • 300 ml soku z cytryny
  • 120 ml wody
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • skórka z dwóch cytryn
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 140g cukru

Sok z cytryny, wodę, skrobie, cukier i skórkę zagotować aż zgęstnieje, dodać masło pokrojone w kostkę, cały czas mieszamy do rozpuszczenia. dodajemy 2 jajka i żółtka. Całość powinna utworzyć jednolita masę.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem tortownice, nakładamy folie aluminiowa, obciążamy ryżem, grochem bądź fasola i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy do zrumienienia (około 10 min)
Na ciasto wykładamy lemon curd. 

Beza włoska:
  • 4 białka 
  • 300 gram cukru 
  • 100 ml wody
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Wodę wlewamy do garnka i wsypujemy cukier, gotujemy aż osiągnie temperaturę 180 stopni (po doprowadzeniu do temperatury cukier będzie puszczał oczka i zgęstnieje). Syrop dodajemy do białek żeby je zaparzyć. Przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy ciasto.
Całość wkładamy na 3 minuty do piekarnika nastawionego do 220 stopni, na najwyższą półkę by beza się przyrumieniła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz