Tart cytrynowa, idealna na wiosnę i lato!
Kruche ciasto:
- 360 g mąki tortowej
- 200 gram masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 4 łyżki wody.
Ciasto zagniatamy na jednolitą masę i na godzinę do lodówki.
Lemon curd:
- 300 ml soku z cytryny
- 120 ml wody
- 1 kostka masła
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- skórka z dwóch cytryn
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 140g cukru
Sok z cytryny, wodę, skrobie, cukier i skórkę zagotować aż zgęstnieje,
dodać masło pokrojone w kostkę, cały czas mieszamy do rozpuszczenia.
dodajemy 2 jajka i żółtka. Całość powinna utworzyć jednolita masę.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem tortownice, nakładamy folie
aluminiowa, obciążamy ryżem, grochem bądź fasola i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie
zdejmujemy obciążenie i podpiekamy do zrumienienia (około 10 min)
Na ciasto wykładamy lemon curd.
Beza włoska:
- 4 białka
- 300 gram cukru
- 100 ml wody
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Wodę wlewamy do garnka i wsypujemy cukier, gotujemy aż osiągnie temperaturę 180 stopni (po doprowadzeniu do temperatury cukier będzie puszczał oczka i zgęstnieje). Syrop dodajemy do białek żeby je zaparzyć. Przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy ciasto.
Wodę wlewamy do garnka i wsypujemy cukier, gotujemy aż osiągnie temperaturę 180 stopni (po doprowadzeniu do temperatury cukier będzie puszczał oczka i zgęstnieje). Syrop dodajemy do białek żeby je zaparzyć. Przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy ciasto.
Całość wkładamy na 3 minuty do piekarnika nastawionego do 220 stopni, na najwyższą półkę by beza się przyrumieniła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz