Spód brownie:
120 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
120 g mąki pszennej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
1. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej.
2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę po czym dodajemy do nich przestudzoną czekoladę mieszając na wolnych obrotach.
3. Dodajemy przesianą mąkę, miksujemy po czym masę przelewamy do tortownicy o śr. 23 cm wysmarowanej masłem.
4. Spód pieczemy 25 minut po czym odstawiamy do wystudzenia.
Masa czekoladowa:
- Śmietana kremówka 660 ml
- 5 jajka
- 5 łyżek cukru
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70%
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
2. Jajka ubijamy na puch dodając powoli cukier łyżka po łyżce.
3. Bitą śmietanę ubijamy prawie na sztywno
4. Do śmietany dodajemy kogel z jajek
5. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy.
6. Przygotowaną masę wylewamy na spod i zatapiamy w nim dowolne owoce.
Całość schładzamy w lodowce na najwyższej półce, najlepiej całą noc.
Polewa:
Polewę możemy wykonać z dwóch tabliczek czekolady, 50 g masła i 50 g śmietany kremówki łącząc te składniki w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę studzimy i wylewamy na strzały mus.
120 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
120 g mąki pszennej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
1. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej.
2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę po czym dodajemy do nich przestudzoną czekoladę mieszając na wolnych obrotach.
3. Dodajemy przesianą mąkę, miksujemy po czym masę przelewamy do tortownicy o śr. 23 cm wysmarowanej masłem.
4. Spód pieczemy 25 minut po czym odstawiamy do wystudzenia.
Masa czekoladowa:
- Śmietana kremówka 660 ml
- 5 jajka
- 5 łyżek cukru
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70%
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
2. Jajka ubijamy na puch dodając powoli cukier łyżka po łyżce.
3. Bitą śmietanę ubijamy prawie na sztywno
4. Do śmietany dodajemy kogel z jajek
5. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy.
6. Przygotowaną masę wylewamy na spod i zatapiamy w nim dowolne owoce.
Całość schładzamy w lodowce na najwyższej półce, najlepiej całą noc.
Polewa:
Polewę możemy wykonać z dwóch tabliczek czekolady, 50 g masła i 50 g śmietany kremówki łącząc te składniki w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę studzimy i wylewamy na strzały mus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz