Dzisiaj w naszej kuchni królowały buraki. Przygotowaliśmy z nich tradycyjny barszcz na bulionie z warzyw. Mimo, że kojarzy się on głównie z kolacją wigilijną, lubimy go powtarzać. Zwłaszcza zimą. Bo co może być lepsze w te styczniowe mrozy niż ciepła, pyszna zupa! Czy i Wy żywicie do niego sentyment?
Składniki:
- 2,5kg buraków
- 2,5l bulionu warzywnego (przepis poniżej)
- 200g świeżych jabłek w plastrach
- 50g suszonych grzybów
- 100g suszonych śliwek
- 3 ząbki czosnku
- 10g majeranku
- 50ml octu spirytusowego lub balsamicznego
Bulion:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Pół selera
- 1 por
- 3 łodygi selera naciowego
- Duża cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
- Warzywa do bulionu przemyj i pokrój na duże kawałki. Wrzuć je do dużego garnka i zalej 2,5l wody. Dodaj sól. Tak przygotowany wywar doprowadź do wrzenia i dorzuć przyprawy. Zmniejsz ogień i gotuj bulion przez 1,5 godz. Gotowy odcedź.
- Buraki obierz, pokrój w plastry i wrzuć do bulionu. Dodaj pokrojone w plastry jabłka i czosnek, grzyby, oraz pozbawione pestek śliwki. Gotuj ok. 60 minut. Na koniec dodaj ocet oraz majeranek i gotuj jeszcze ok 5 minut.
- Gotowy barszcz odstaw na minimum 6 godzin żeby jego smak nabrał odpowiedniej intensywności. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz