21 stycznia 2016

BARSZCZ CZERWONY na bulionie warzywnym

Dzisiaj w naszej kuchni królowały buraki. Przygotowaliśmy z nich tradycyjny barszcz na bulionie z warzyw. Mimo, że kojarzy się on głównie z kolacją wigilijną, lubimy go powtarzać. Zwłaszcza zimą. Bo co może być lepsze w te styczniowe mrozy niż ciepła, pyszna zupa! Czy i Wy żywicie do niego sentyment? 



Składniki:

  • 2,5kg buraków
  • 2,5l bulionu warzywnego (przepis poniżej)
  • 200g świeżych jabłek w plastrach
  • 50g suszonych grzybów
  • 100g suszonych śliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 10g majeranku 
  • 50ml octu spirytusowego lub balsamicznego


Bulion:

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Pół selera
  • 1 por
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Duża cebula
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżeczki soli



Sposób przygotowania:


  1. Warzywa do bulionu przemyj i pokrój na duże kawałki. Wrzuć je do dużego garnka i zalej 2,5l wody. Dodaj sól. Tak przygotowany wywar doprowadź do wrzenia i dorzuć przyprawy. Zmniejsz ogień i gotuj bulion przez 1,5 godz. Gotowy odcedź.
  2. Buraki obierz, pokrój w plastry i wrzuć do bulionu. Dodaj pokrojone w plastry jabłka i czosnek, grzyby, oraz pozbawione pestek śliwki. Gotuj ok. 60 minut. Na koniec dodaj ocet oraz majeranek i gotuj jeszcze ok 5 minut. 
  3. Gotowy barszcz odstaw na minimum 6 godzin żeby jego smak nabrał odpowiedniej intensywności. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz