18 stycznia 2016

PIZZA WŁOSKA z szynką parmeńską, parmezanem i rukolą.

"P" jak PIZZA ale także "P" jak POCZĄTEK! Zapraszamy do naszej męskiej kuchni!

Stworzyliśmy tego bloga z miłości do gotowania i pasji tworzenia. Mamy nadzieję, że każdy z Was znajdzie tutaj coś dla siebie, a wizyty na blogu będą dla Was tak samo wielką przyjemnością jak dla nas jego prowadzenie.

Pizza - klasyka włoskiej kuchni rozpowszechniona w wielu krajach na całym świecie. Zajadamy się nią bardzo chętnie. Częściej jednak idziemy na łatwiznę zamawiając ją w popularnych sieciowych pizzeriach, aniżeli podejmując się własnoręcznemu jej wykonaniu. Mamy nadzieję, że ten wbrew pozorom prosty przepis sprawi, że kolejną pizzę zrobicie sami, zaczynamy!




Składniki (na dwie pizze):

Ciasto:
  • mąka (340g)
  • drożdże (20g)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • letnia woda (250ml)

Sos:
  • pomidory pelati (2 puszki)
  • bazylia
  • oregano
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru (podkreśla smak pomidora)

Dodatki:
  • mozzarella (500g)
  • szynka parmeńska (200g)
  • parmezan (100g)
  • rukola

Sposób przygotowania:


  1. Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem i solą. W międzyczasie rozpuść drożdże z letnią wodą. Składniki dokładnie zmieszaj ze sobą. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut, po czym odstaw je na kolejne 10. Po tym czasie ciasto wymieszaj z oliwą i wyrabiaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. (Ciasto nie powinno się lepić do dłoni.) Podziel ciasto na dwie części, owiń je w folię aluminiową i odstaw na 45 minut by zwiększyło swoją objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Gdy ciasto powiększy się dwukrotnie rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką by usunąć pęcherzyki powietrza. 
  2. By przygotować sos zblenduj pomidory wraz z cukrem, czosnkiem, oregano i bazylią. Następnie ustaw go na małym palniku i odparuj by uzyskać gęstą konsystencję. Gotowy sos rozsmaruj równomiernie na rozwałkowanym cieście.
  3. Na wierzch ciasta ułóż dodatki w kolejności: mozzarella, szynka parmeńska, parmezan, po czym gotową pizzę wstaw do piekarnika na ok. 12-15min. (UWAGA: Jeśli użyłeś innych dodatków, zanim położysz je na pizzy upewnij się, że zostały pozbawione nadmiaru wody.) Po upieczeniu pizzę posyp rukolą. Weź do buzi, smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz