17 lipca 2016

Gruzińskie Chinkali

 
 
Farsz:
  •  300 g baraniny
  • 200 g wołowiny (oryginalnie wieprzowiny)
  • 2 duże cebule
  • Szklanka bulionu wołowego
  • Łyżeczka zmielonej kolendry
  • Pieprz i sól 

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki poznańskiej
  • 1 żółtko
  • Szklanka cieplej wody
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka soli
Baraninę i wołowinę mielimy bądź używamy zmielonej. Cebule drobno szatkujemy i szklimy na oleju. Łączymy oba rodzaje mięsa, wsypujemy kolendrę, pieprz i sól. Powoli dolewamy bulion, mieszając by mięso go wchłonęło. Przygotowany farsz odstawiamy na 30 min do lodówki.
Do miski wsypujemy mąkę, dosypujemy łyżkę soli, powoli wlewamy wodę i wbijamy jedno zółtko na końcu dodajemy olej i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto odstawiamy na 20 minut by odpoczęło po czyn rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy koła o średnicy 10 cm. Na środek koła nakładamy sporą łyżeczkę farszu po czym składamy w pół i składamy tworząc 'zakładki', aż pierożek utworzy ładną sakiewkę.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 4 minuty po wypłynięciu. Jemy najpierw wypijając utworzony w pierożki bulion a następnie resztę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz