Bezowa chmurka z kremem z bitej śmietany i mascarpone z czerwonymi porzeczkami 🍰
Składniki;
- 6 białek rozmiaru L
- 300 g czerwonych porzeczek
- szczypta soli
- łyżka octu winnego
- 300 g cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 330 g śmietany kremówki
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli po czym gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy cukier łyżka po łyżce. Na koniec dolewany ocet i wsypujemy mąkę ziemniaczaną (po odwróceniu masa nie powinna wypadać z miski).
2. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa krążki o tym samym rozmiarze, po czym przekładamy masę tak by nie wychodziła poza linie. Możemy nią manipulować do uzyskania pożądanego kształtu.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.
4. Bezę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 90-100 stopni i suszymy przez 3,5 h.
5. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia składników.
6. Porzeczki obieramy.
7. Po wysuszeniu bezy, pierwszy krążek smarujemy kremem po czym dodajemy do niej porzeczki.
8. Krem dodajemy także na wierzch i zdobimy pozostałymi porzeczkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz