Galaretka Kir Royal - półwytrawny szampan, creme de cassis i czerwone porzeczki! 🍾
Składniki
-750 ml półwytrawnego wina
-250 ml creme de cassis
-50 g żelatyny
-Porzeczki i listki mięty do dekoracji
1. 200 ml szampana przelewamy do rondelka i dodajemy całą żelatynę, czekamy aż się rozpuści lecz jej nie zagotowujemy gdyż straci swoje właściwości.
2. Do creme de cassis dodajemy 75 ml szampana z żelatyną.
3. Resztę żelatyny mieszamy z pozostałym szampanem.
4. Na dno pucharków (ew. Kieliszków do szampana czy wina) wlewamy pierwszą warstwę szampana i odstawiamy do zastygnięcia.
5. Gdy szampan stężeje dodajemy warstwę creme do cassis i ponownie odstawiamy do zastygnięcia, czynność powtarzamy.
7. Dekorujemy wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz