Leczo z kaszą gryczaną, coś co zna i lubi chyba każdy ;)
Składniki
-1 papryka czerwona
-1 papryka pomarańczowa
-1 papryka zielona
-1 papryka żółta
-0,5 l wody
-0,5 kg pieczarek
-Słoiczek przecieru pomidorowego
-1/4 szklanki ostrego ketchupu
-400 g frankfurterek
-2 duże cebule
-2 kopiaste łyżki masła
1. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w paski, po czym wrzucamy ją do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą. Dusimy paprykę prze 20 minut.
2. Cebulę kroimy w krążki i smażymy na maśle, po czym przekładamy do papryki.
3. Dodajemy drugą łyżkę masła.
3. Na maśle smażymy pokrojone frankfurterki i dodajemy pieczarki.
4. Pieczarki i frankfurterki dodajemy do papryki i cebuli.
5. Do warzyw dodajemy koncentrat i ketchup jeśli chcemy by leczo było bardziej ostro możemy dodać 3 papryczki peperoncino.
6. Leczo dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, im dłużej tym smak będzie bardziej bogaty! Podajemy z kaszą, ryżem bądź makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz