Rak, najpierw przysmak polskiego chłopstwa 🇵🇱 pózniej polskiej magnaterii👑. Dawniej polskie rzeki były w nie zasobne, dziś ze względu na ich zanieczyszczenie praktycznie nie występują w naszych rzekach. My przygotowaliśmy je w winie.
Składniki
-1 kg raków
-Ilość wrzątku pozwalająca zakryć raki
-2 szklanki mleka
-Szklanka czerwonego wina
-Pół szklanki wody
-Łyżka octu
-Pęczek kopru
1. Gotujemy dobrze osolony wrzątek.
2. Raki oczyszczamy szczoteczką z zanieczyszczeń, po czym wrzucamy je do wrzątku z dodatkiem kopru, pietruszki i kminku. Gotujemy pod przykryciem około 15 min.
3. Raki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 4 h. Po tym czasie mleko wylewamy.
4. Przygotowujemy mieszankę wina, wody, octu i kopru po czym wrzucamy do garnka i dusimy z rakami przez 15 minut.
5. Raki układamy na półmisku.
2. Raki oczyszczamy szczoteczką z zanieczyszczeń, po czym wrzucamy je do wrzątku z dodatkiem kopru, pietruszki i kminku. Gotujemy pod przykryciem około 15 min.
3. Raki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 4 h. Po tym czasie mleko wylewamy.
4. Przygotowujemy mieszankę wina, wody, octu i kopru po czym wrzucamy do garnka i dusimy z rakami przez 15 minut.
5. Raki układamy na półmisku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz