12 grudnia 2016

Ptasie mleczko z galaretką


 

Tradycyjne ptasie mleczko z jajek i mleka babciny przepis!

Składniki:

8 jajek
2 szklanki mleka
4,5 łyżki żelatyny spożywczej
Galaretka
300 g cukru pudru 

1.Mleko gotujemy, ale tak by się nie zagotowało.

2.Do dwóch szklanek wsypujemy żelatynę i zalewamy 3 łyżeczkami zimnego mleka następnie wlewamy gorące mleko i mieszamy by żelatyna się rozpuściła.

3.Oddzielamy białka od żółtek, żółtka ubijamy z cukrem (100 g) po czym dodajemy do nich mleko i szybko mieszamy.

4.Wylewamy pierwszą warstwę na małą blaszkę i odstawiamy do zastygnięcia.

5.Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżkę po łyżce pozostały cukier puder. Na koniec wlewamy przestudzone mleko i mieszamy.

6.Masę wylewamy na poprzednią warstwę. Na koniec dodajemy galaretkę według przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz