Tradycyjne ptasie mleczko z jajek i mleka babciny przepis!
Składniki:
8 jajek
2 szklanki mleka
4,5 łyżki żelatyny spożywczej
Galaretka
300 g cukru pudru
1.Mleko gotujemy, ale tak by się nie zagotowało.
2.Do dwóch szklanek wsypujemy żelatynę i zalewamy 3 łyżeczkami zimnego mleka następnie wlewamy gorące mleko i mieszamy by żelatyna się rozpuściła.
3.Oddzielamy białka od żółtek, żółtka ubijamy z cukrem (100 g) po czym dodajemy do nich mleko i szybko mieszamy.
4.Wylewamy pierwszą warstwę na małą blaszkę i odstawiamy do zastygnięcia.
5.Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżkę po łyżce pozostały cukier puder. Na koniec wlewamy przestudzone mleko i mieszamy.
6.Masę wylewamy na poprzednią warstwę. Na koniec dodajemy galaretkę według przepisu na opakowaniu.
2.Do dwóch szklanek wsypujemy żelatynę i zalewamy 3 łyżeczkami zimnego mleka następnie wlewamy gorące mleko i mieszamy by żelatyna się rozpuściła.
3.Oddzielamy białka od żółtek, żółtka ubijamy z cukrem (100 g) po czym dodajemy do nich mleko i szybko mieszamy.
4.Wylewamy pierwszą warstwę na małą blaszkę i odstawiamy do zastygnięcia.
5.Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżkę po łyżce pozostały cukier puder. Na koniec wlewamy przestudzone mleko i mieszamy.
6.Masę wylewamy na poprzednią warstwę. Na koniec dodajemy galaretkę według przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz