12 grudnia 2016





Dziś kulinarnie zawędrowaliśmy do Francji 🇫🇷 a konkretniej w okolice Lyonu. Poniżej zielona fasolka szparagowa w szynce parmeńskiej zapiekana z serem i soczewicą. 

10 plastrów szynki parmeńskiej
200 g sera w kostce o wyrazistym smaku
400 g zielonej fasolki
200 g zielonej soczewicy
Spora łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
1 duża cebula
Łyżka masła


1. Soczewicę namaczamy przez 10 min, po tym czasie wrzucamy ją do wrzątku na 15-20 min.

2. Z fasolki odcinamy koncówki i wrzucamy ją do osolonej wrzącej wody na 4 minuty, aż stanie się miękka i jednocześnie chrupiąca.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

3. Ser tniemy w słupki.

4. Bierzemy po około 10 fasolek, przykładamy ser po czym owijamy je ścisłe szynką, by roladki się nie rozwaliły.

5. Roladki pieczemy 20 minut, aż szynka się zarumieni a ser rozpuści.

6. Na patelni topimy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy soczewicę oraz sporą łyżkę musztardy francuskiej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Soczewicę nakładamy na talerz wraz z upieczonymi roladkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz