Dziś kulinarnie zawędrowaliśmy do Francji 🇫🇷 a konkretniej w okolice Lyonu. Poniżej zielona fasolka szparagowa w szynce parmeńskiej zapiekana z serem i soczewicą.
10 plastrów szynki parmeńskiej
200 g sera w kostce o wyrazistym smaku
400 g zielonej fasolki
200 g zielonej soczewicy
Spora łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
1 duża cebula
Łyżka masła
1. Soczewicę namaczamy przez 10 min, po tym czasie wrzucamy ją do wrzątku na 15-20 min.
2. Z fasolki odcinamy koncówki i wrzucamy ją do osolonej wrzącej wody na 4 minuty, aż stanie się miękka i jednocześnie chrupiąca.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3. Ser tniemy w słupki.
4. Bierzemy po około 10 fasolek, przykładamy ser po czym owijamy je ścisłe szynką, by roladki się nie rozwaliły.
5. Roladki pieczemy 20 minut, aż szynka się zarumieni a ser rozpuści.
6. Na patelni topimy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy soczewicę oraz sporą łyżkę musztardy francuskiej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Soczewicę nakładamy na talerz wraz z upieczonymi roladkami.
2. Z fasolki odcinamy koncówki i wrzucamy ją do osolonej wrzącej wody na 4 minuty, aż stanie się miękka i jednocześnie chrupiąca.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3. Ser tniemy w słupki.
4. Bierzemy po około 10 fasolek, przykładamy ser po czym owijamy je ścisłe szynką, by roladki się nie rozwaliły.
5. Roladki pieczemy 20 minut, aż szynka się zarumieni a ser rozpuści.
6. Na patelni topimy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy soczewicę oraz sporą łyżkę musztardy francuskiej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Soczewicę nakładamy na talerz wraz z upieczonymi roladkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz