Gołąbki to danie pochodzące prawdopodobnie z Ukrainy, są świetnie znane w krajach środkowowschodniej europy, gdzie w zeszłych stuleciach uchodziły za danie biedniejszej ludności.
Jeśli chodzi o mnie to nic tak dobrze nie przypomina mi dzieciństwa jak zapach i smak domowych gołąbków. Miałeś kiedyś ochotę odtworzyć przepis Twojej mamy, lecz nigdy nie wiedziałeś jak się za to zabrać? Pora nadrobić zaległości!
- 1 główka białej kapusty (w sezonie zimowym lepiej użyć kapusty włoskiej)
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub karczku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 jajka
- Szklanka bulionu warzywnego
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Z kapusty usuń głąb poprzez wbicie noża w miejsce, z którego wyrastają liście. Dzięki temu łatwiej odejdą od główki. W dużym garze zagotuj wodę. Do wrzątku dosyp dwie łyżeczki cukru. Przygotowaną kapustę włóż na około 10 minut do garnka. Po tym czasie liście powinny odejść bez większego problemu. Zbyt długo gotowane przy odrywaniu będą się łamać. Liście włóż do wody z lodem by zachowały swój kolor a następnie nożem odkrój "zgrubienia" utrudniające zawijanie.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki sklarowanego masła, po czym wrzuć do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. W momencie kiedy się zeszkli dodaj mięso mielone doprawione łyżeczką pieprzu. Smaż aż nabierze brązowego koloru. Do farszu dodaj ugotowany na wpół twardo (około 7 minut) ryż i wbij dwa jajka. Masę wyrabiaj, aż wszystkie elementy się ze sobą połączą. Gołąbki zawijaj jak naleśniki wciskając wystające stożki do środka by całość przypominała podłużną poduszeczkę.
- Dno garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i przekładaj układając je piętrowo. Garnek zalej szklanką bulionu a następnie dodaj zblendowane pomidory, ziele angielskie i liście laurowe. Całość duś pod przykryciem przez około 60 min. Kiedy kapusta stanie się miękka wyjmij gołąbki. To co pozostało w garnku zmiksuj na sos. Wszystko gotowe, a Ty znowu możesz się poczuć jak na rodzinnym obiedzie, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz