28 stycznia 2016

Ośmiornica w winie i pomidorach

Ośmiornica to mogłoby się wydawać, dość trudna w przygotowaniu potrawa. Nic bardziej mylnego! Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach: 

By ośmiornica było krucha i miękka lecz nie gumowa, musimy zmiękczyć jej włókna. Jeśli kupujemy ośmiornicę mrożoną, problem z głowy. Świeżą należy wcześniej delikatnie oklepać tłuczkiem i "wystraszyć" (zanurzyć 5 razy we wrzątku na kilkanaście sekund). Tak przygotowane mięso powinno spełniać nasze wymagania.



Składniki: 
  • kilogram ośmiornicy
  • 5 dużych pomidorów 
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • gałązka rozmarynu 
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina 
  • 2 ząbki czosnku 
Sposób przygotowania:


  1. Z ośmiornicy odcinamy głowę, po czym wyrzucamy. Od spodu wyciągamy łyżeczką dziób (czarna kulka, łatwo wyjąć ją łyżeczką). 
  2. Podgrzewamy duży garnek po czym wrzucamy do niego ośmiornicę wraz z dwoma połówkami cebuli, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Nie solimy, ośmiornica sama w sobie jest słona. Podczas gotowania nasz głowonóg puści mnóstwo płynu dzięki czemu nie musimy dolewać do garnka wody. 
  3. Gdy płyn przykryje ośmiornicę w całości dolej szklankę wina po czym gotuj przez około 45 minut ( ośmiornica będzie gotowa gdy nie będzie stanowiła oporu dla ostrza noża) . 
  4. W małym garnku zagotuj wodę po czym do wrzącej wrzuć na kilkanaście sekund wszystkie pomidory. Po zagotowaniu przełóż je do wody z lodem by skóra odeszła z łatwością.
  5. Pomidory pokrój w kostkę. 
  6. Pozostałą cebule pokrój w plastry i zeszklij na oliwie. 
  7. Z ugotowanej ośmiornicy odkrój macki po czym przełóż je do żaroodpornego naczynia wraz z cebulą, pomidorami i płynem pozostałym z gotowania. Na wierzch dorzuć gałązkę rozmarynu i zapiekaj przez 10-20 minut w temperaturze 160 stopni. 

Podawaj z bagietką




1 komentarz:

  1. W życiu nie jadłam ośmiornicy :D Niewiem czy bym się odważyła ale w sumie czemu nie.Wszystko dobrze przyrządzone jest dobre;)

    OdpowiedzUsuń