Ośmiornica to mogłoby się wydawać, dość trudna w przygotowaniu potrawa. Nic bardziej mylnego! Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach:
By ośmiornica było krucha i miękka lecz nie gumowa, musimy zmiękczyć jej włókna. Jeśli kupujemy ośmiornicę mrożoną, problem z głowy. Świeżą należy wcześniej delikatnie oklepać tłuczkiem i "wystraszyć" (zanurzyć 5 razy we wrzątku na kilkanaście sekund). Tak przygotowane mięso powinno spełniać nasze wymagania.
Składniki:
- kilogram ośmiornicy
- 5 dużych pomidorów
- 0,5 kg cebuli
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- gałązka rozmarynu
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Z ośmiornicy odcinamy głowę, po czym wyrzucamy. Od spodu wyciągamy łyżeczką dziób (czarna kulka, łatwo wyjąć ją łyżeczką).
- Podgrzewamy duży garnek po czym wrzucamy do niego ośmiornicę wraz z dwoma połówkami cebuli, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Nie solimy, ośmiornica sama w sobie jest słona. Podczas gotowania nasz głowonóg puści mnóstwo płynu dzięki czemu nie musimy dolewać do garnka wody.
- Gdy płyn przykryje ośmiornicę w całości dolej szklankę wina po czym gotuj przez około 45 minut ( ośmiornica będzie gotowa gdy nie będzie stanowiła oporu dla ostrza noża) .
- W małym garnku zagotuj wodę po czym do wrzącej wrzuć na kilkanaście sekund wszystkie pomidory. Po zagotowaniu przełóż je do wody z lodem by skóra odeszła z łatwością.
- Pomidory pokrój w kostkę.
- Pozostałą cebule pokrój w plastry i zeszklij na oliwie.
- Z ugotowanej ośmiornicy odkrój macki po czym przełóż je do żaroodpornego naczynia wraz z cebulą, pomidorami i płynem pozostałym z gotowania. Na wierzch dorzuć gałązkę rozmarynu i zapiekaj przez 10-20 minut w temperaturze 160 stopni.
W życiu nie jadłam ośmiornicy :D Niewiem czy bym się odważyła ale w sumie czemu nie.Wszystko dobrze przyrządzone jest dobre;)
OdpowiedzUsuń