23 stycznia 2016

BLINY ze śmietaną i czerwonym kawiorem

Dzisiaj zapraszamy Was na kulinarną podróż do carskiej Rosji. Podany poniżej przepis pochodzi z książki kucharskiej XIX-wiecznej mistrzyni kuchni Eleny Mołohowej. Danie to było serwowane jako przystawka na większości przyjęć w Pałacu Zimowym. Przenieście się razem z nami w tamte czasy przygotowując to danie.





Składniki (na ok. 25 sztuk)
  • 3,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 25g drożdży
  • śmietana
  • kawior czerwony
  • 5dkg masła


Sposób przygotowania:

  1. Przesiej do dużej miski 1,5 szklanki mąki pszennej oraz 2,5 szklanki mąki gryczanej. Drożdże rozrób w połowie szklanki ciepłej wody, następnie dodaj je do mąki. Dolej jeszcze dwie szklanki wody. Dokładnie wymieszaj by nie powstały grudki. Przykryj ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.
  2. Po tym czasie dosyp do ciasta jedną szklankę mąki gryczanej, wymieszaj i odstaw na kolejne 2 godziny. 
  3. Podgrzej mleko tak by prawie się zagotowało po czym wlej je do ciasta ciągle je mieszając. Dodaj 3 jajka oraz 5dkg stopionego masła. Dosyp łyżeczkę soli po czym dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. 
  4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła przelej chochlą ciasto formując placki o średnicy ok 12-15cm. Smaż bliny obustronnie na złoty kolor..
  5. Gotowe bliny przełóż kwaśną śmietaną, a na jej wierzchniej warstwie połóż kawior. Jako dodatki do blinów możesz użyć także kapary, wędzonego łososia z odrobiną cytryny bądź klarowanym masłem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz