Dzisiaj zapraszamy Was na kulinarną podróż do carskiej Rosji. Podany poniżej przepis pochodzi z książki kucharskiej XIX-wiecznej mistrzyni kuchni Eleny Mołohowej. Danie to było serwowane jako przystawka na większości przyjęć w Pałacu Zimowym. Przenieście się razem z nami w tamte czasy przygotowując to danie.
Składniki (na ok. 25 sztuk)
- 3,5 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2,5 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 3 jajka
- 25g drożdży
- śmietana
- kawior czerwony
- 5dkg masła
Sposób przygotowania:
- Przesiej do dużej miski 1,5 szklanki mąki pszennej oraz 2,5 szklanki mąki gryczanej. Drożdże rozrób w połowie szklanki ciepłej wody, następnie dodaj je do mąki. Dolej jeszcze dwie szklanki wody. Dokładnie wymieszaj by nie powstały grudki. Przykryj ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.
- Po tym czasie dosyp do ciasta jedną szklankę mąki gryczanej, wymieszaj i odstaw na kolejne 2 godziny.
- Podgrzej mleko tak by prawie się zagotowało po czym wlej je do ciasta ciągle je mieszając. Dodaj 3 jajka oraz 5dkg stopionego masła. Dosyp łyżeczkę soli po czym dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła przelej chochlą ciasto formując placki o średnicy ok 12-15cm. Smaż bliny obustronnie na złoty kolor..
- Gotowe bliny przełóż kwaśną śmietaną, a na jej wierzchniej warstwie połóż kawior. Jako dodatki do blinów możesz użyć także kapary, wędzonego łososia z odrobiną cytryny bądź klarowanym masłem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz