22 stycznia 2016

KOPYTKA CHŁOPSKIE w sosie śmietanowo-koperkowym

Koniec miesiąca a w portfelu pusto? Mamy na to sposób. Kopytka to danie, które nie wymaga zbyt wiele czasu, pieniędzy ani umiejętności. Do dzieła!




Składniki:

Ciasto:
  • 1kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Szczypta soli


Sos:
  • pęczek kopru
  • 2 łyżki masła
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 200g śmietany 18%


Sposób przygotowania:


  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu obierz je i dosyp do nich mąkę. Następnie wbij jedno całe jajko. Z przygotowanych składników wyrób ciasto na gładką masę. Z ciasta uformuj wałki o grubości ok 3 centymetrów po czym potnij je na rąby. Wrzuć je do osolonej wody i gotuj do wypłynięcia.
  2. Aby przygotować sos zagotuj bulion warzywny. (przepis na bulion oraz sposób jego przygotowania znajdziesz tutaj, pamiętaj jednak, że do sosu potrzebujesz go mniej niż w podlinkowanym przepisie) Dodaj do niego masło i poczekaj aż się roztopi. Następnie dodaj mąkę i rozmieszaj całość trzepaczką by nie utworzyły się grudki. Dalej dodaj śmietanę, rozmieszaj i dodaj posiekany koperek. Zredukuj by otrzymać gęstą konsystencję. Gotowe kopytka polej przygotowanym sosem. Możesz także na koniec całość posypać jeszcze koperkiem. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz