Składniki:
- 1 kg schabu
- 20 dkg suszonych śliwek
- Ząbek czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki majeranku
- 2 szklanki ciemnego piwa o smaku śliwkowym
Schab myjemy, w moździerzu ucieramy ząbek czosnku z liśćmi laurowymi, trzema łyżkami majeranku po czym wraz z solą i pieprzem nacieramy schab po uprzednim umyciu. W tak przygotowanym schabie, dokładnie pośrodku wybijamy dziurę o średnicy 2 cm, przez całą długość mięsa. W dziurę wtykamy śliwki, przekładając je ziarenkami ziela angielskiego. Schab zalewamy piwem po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Na każdy kilogram mięsa przypada 1,5 h pieczenia. Jeśli pieczemy bez folii, co 20 minut podlewamy mięso piwem, by nie wyschło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz