19 marca 2016

Schab ze śliwką





Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 20 dkg suszonych śliwek
  • Ząbek czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 szklanki ciemnego piwa o smaku śliwkowym

Schab myjemy, w moździerzu ucieramy ząbek czosnku z liśćmi laurowymi, trzema łyżkami majeranku po czym wraz z solą i pieprzem nacieramy schab po uprzednim umyciu. W tak przygotowanym schabie, dokładnie pośrodku wybijamy dziurę o średnicy 2 cm, przez całą długość mięsa. W dziurę wtykamy śliwki, przekładając je ziarenkami ziela angielskiego. Schab zalewamy piwem po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Na każdy kilogram mięsa przypada 1,5 h pieczenia. Jeśli pieczemy bez folii, co 20 minut podlewamy mięso piwem, by nie wyschło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz