Ostatnio goszcząc na spotkaniu świątecznym w moim miejscu pracy, miałem okazję spróbować dość ciekawej sałatki, którą później odtworzyłem w domu i do której dodałem pierś z kurczaka.
Składniki:
Kurczak w marynacie
- Pół szklanki octu balsamicznego
- 2 duże posiekane ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 5 łyżek oliwy
- 2 duże piersi z kurczaka
Sałatka:
- 400 gram rukoli
- 2 duże pomarańcze bądź grejpfruty
- 20 g ziaren słonecznika
- 20 g orzeszków pinii
- czerwona cebula
- pomidory cherry 300 g
Dressing:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka soku cytryny
- sól
- pieprz
Piersi oczyszczamy z błon, płuczemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę mieszamy po czym wlewamy do naczynia z kurczakiem i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Pomarańcze filetujemy, cebulę kroimy w kostkę, rukolę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem po czym łączymy z pozostałymi składnikami sałatki.
Do blendera wlewamy dwie łyżki miodu, dodajemy dwie łyżki musztardy i resztę składników, po czym blendujemy na gładką masę. (Jeśli chcemy bo sos był słodszy dodajemy mniej musztardy).
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej piersi z kurczaka. Smażymy po 4 minuty na każdej stronie.
Dressing dodajemy do sałatki, obok układamy pierś z kurczaka.
Danie jest smaczne, stosunkowo tanie i szybkie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz